Om Helena HeymanTycker om att ströva i markerna, se det stora i det lilla, med öppna sinnen för naturens och livets ständiga rörelse. Sitter gärna på en stubbe i skogen, lyssnar, iakttar, väntar, med penna och anteckningsbok i knät och med kikaren tillhands.

Och berättar gärna om sina möten och upplevelser.


Helena Heyman är högskoleutbildad biolog och har mångårig erfarenhet som naturguide och fågelskådare. Hon är ordförande i Lundabygdens fågelklubb.

Hon har även högskoleutbildning i Muntligt berättande i teori och praktik, och framträder i olika sammanhang som berättare. Hon är sekreterare i föreningarna Skånska berättare och Österlen berättar. Hon har även studerat lyrik och litterärt skapande vid Lunds universitet.

Hon är publicerad i naturtidskrifter och dagstidningar med naturinspirerade dikter och berättelser och har utkommit med två fågel/naturlyrikböcker ”Avlägsen koltrast” 2021 och ”Näktergalen övertar natten” 2007.

Hon har visat sina akvareller och oljemålningar vid några utställningstillfällen.


Helena Heyman har vandrat bland lejon i Afrika, mött orangutanger i Borneos regnskog, häpnat inför mäktiga valrossar på Svalbard och förundrats över orädda darwinfinkar på Galapagos öar.

Men, lika spännande är mötet med björn och varg från en koja i den svenska sommarnatten, anfallande sparvhök på balkongen i Lund eller en hoande kattuggla i sovrumsfönstret på skånska Österlen.